Produkty mleczny i odchudzanie

Spożywanie większych ilości produktów mlecznych sprzyja odchudzaniu a utrata masy ciała jest spowodowana głównie utratą tkanki tłuszczowej z okolic pasa a nie mięśni czy też kości.

Wyjaśnijmy mechanizm tego zjawiska.

Wapń ogranicza wchłanianie wysokokalorycznych tłuszczów z posiłku. W sytuacji niskiego spożycia wapnia organizm przekształca witaminę D w aktywny metabolit, który zwiększa wchłanianie wapnia z pokarmu. Jednocześnie ten sam aktywny związek uwalnia wapń z wewnątrzkomórkowych zasobów przez co rośnie jego stężenie w komórkach tłuszczowych. Duże stężenie wapnia w komórce hamuje enzymy rozkładające tłuszcze a silnie pobudza te odpowiedzialne za syntezę i gromadzenie tłuszczów.

• Aminokwasy rozgałęzione BCAA
Leucyna, jeden z aminokwasów rozgałęzionych BCAA, uruchamia komórkowy mechanizm syntezy protein przez co zapobiega utracie mięśni w trakcie odchudzania oraz pobudza spalanie tłuszczów, gdyż synteza protein wymaga dostarczenia bardzo dużej porcji energii. Mleko i produkty mleczne są bardzo dobrym źródłem aminokwasów BCAA a najwięcej leucyny jest we frakcji białek serwatkowych. Białka te stanowią podstawę składu koktajli Dieta1, stąd ich tak fantastyczne, odchudzające właściwości.

• Kwas CLA to produkt fermentacji bakteryjnej w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy. Wchłania się on do krwiobiegu i kumuluje w mleku krowim. Kwas CLA delikatnie pobudza wzrost beztłuszczowej masy ciała czyli mięśni i znacząco redukuje poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.