Etap IV

Zdrowe i niskokaloryczne jedzenie powinno na stałe zagościć w Twoim domu, gdyż dzisiejszy tryb życia nie wymaga zużywania dużych ilości energii.  Zapotrzebowanie na energię jest uzależnione od wielu czynników np. płci, wieku, BMI, masy mięśniowej i aktywności fizycznej, lecz przyjmuje się uproszczony sposób obliczania dziennego zapotrzebowanie na energię. Kształtuje się ono na poziomie 25 kcal/kg masy ciała dla obydwu płci.

Kaloryczność
25 kcal / kg masy ciała zapewni Ci utrzymanie zredukowanej masy ciała.

Jak jeść, aby nie przytyć?
1. Najwięcej, czyli ok. 2/4 z całodziennej dawki energii powinno się zjeść na śniadanie, uwzględniając porządne porcje pełnowartościowego białka.
2. Resztę kalorii warto jest rozłożyć równomiernie na pozostałe 2-3 posiłki.
3. Na kolację nie powinno się jeść dużo, gdyż w nocy organizm nie spala za wiele kalorii. Dodatkowo późne duże kolacje mogą zakłócić zdrowy sen.

Polecamy także największą ilość węglowodanów (ryż, kasze, chleb) zjeść do godziny 15.00. Nie powinno się także przejadać owocami, szczególnie suszonymi. Najlepiej zupełnie zrezygnować z produktów będących koncentratem prostych cukrów, czyli miodu, kandyzowanych owoców, wszelkiego rodzaju cukru brązowego i trzcinowego, dżemów, powideł, słodzonych napojów i soków.

Uważaj tłuszcz
Zwróć uwagę na to,  na produkty zdrowe, ale mające dużą ilość tłuszczu np. orzechy i nasiona.

Uzupełnienie
Na uzupełnienie diety polecamy spożyć mieszankę białek z prebiotycznym błonnikiem – 1 koktajl Limvena.